Grijer752

Istorijat Grijer kolut sira

U 17. veku svi Francuzi su se otimali za ovaj kolut sira od 35 kg! U 17. i 18. veku, majstori iz Frajburga, mesta porekla Grijera, odlazili su kantone Vo i Nešatel, u Savoju i Franš-Konte, gde su bili bolje plaćeni. Tada počinje vreme imitacije Grijera u svim predelima Alpa. 1996. godine, Konte je dobio zaštitni znak proizvoda sa geografskim poreklom. Švajcarski Grijer je ovo priznanje dobio 2011. godine, a Francuski Grijer 2013. godine. sign

Karakteristike Grijer kolut sira.

Tip sira

Tip sira

Ovaj veoma redak, presovan sir impozantne veličine i kontroverznog porekla pravi se od nekuvanog, kravljeg mleka. Može da se čuva čak 2 meseca.

Rasa krave

Rasa krave

Monbeljard, Simentalka, Abondans, Tarantez, Vožijen (La Montbéliarde, La Simmental, L’Abondance, La Tarentaise, La Vosgienne).

Procenat mlečne masti

Procenat mlečne masti

Sa 49 do 53% mlečne masti u suvoj materiji, odnosno 23% mlečne masti na 1kg sira, Grijer spada u kategoriju punomasnih sireva, idealnih za topljenje.

Nutritivna vrednost

Nutritivna vrednost

Grijer, izuzetno bogat Kalcijumom, Kalijumom, proteinima, vitaminima A, B6, B12 i D, Magnezijumom, sa 0% ugljenih hidrata, je prava nutritivna bomba!

Grijer je toliko popularan i kontroverzan da se o njegovom poreklu
vodio pravi mali rat između Švajcarske i Francuske.


Najbolje ga je konzumirati uz belo vino.DOĐI I PROBAJ

Grijer, sir koji osvaja na prvi zalogaj!

Lako se čuva, a još lakše topi. U salati, na sendviču ili kao aperitiv, ovaj sir možeš servirati u svakoj prilici!

ISTRAŽI RECEPTE

Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže