Upoznajte Gorgonzolu Benita Musolinija! - Najbolji francuski sirevi i delikatesi u Beogradu i Novom Sadu-

Mnoge stvari koje su nama danas na „dohvat ruke“, sva ta ukusna hrana, napici i proizvodi iz raznih delova sveta, nekada su bile retkost, a ponekad čak i zabranjivane.

Nažalost, tako je prošla i širom sveta poznata i priznata Gorgonzola, koja nikad nije bila traženija, nego za vreme italijanskog diktatora Benita Musolinija.

Gorgonzola se stolećima proizvodila u gradu Gorgonzola u okolini Milana, a svoju zelenkasto-plavu mermernu šaru stekla je sasvim slučajno u 11. veku. Međutim, čak i pre, a i posle Drugog svetskog rata bila je predmet kontroverze i rasprave, posebno oko njenog geografskog porekla.

Od pamtiveka, proizvođači sireva ljubomorno i ratoborno čuvaju svoje recepture i nisu baš poznati po međusubnoj saradnji, ali kako to u životu biva, teška vremena zahtevaju očajničke mere!

Naime, kada je ratni i posleratni režim Musolinija zabranio izvoz Gorgonzole u Francusku, italijanski i francuski proizvođači odlučili su da se udruže kako bi nadoknadili tu nestašicu.

Da se razumemo, takve kooperacije bi u mirnim vremenima bile nečuvene, ali gde ima obostrane volje ima i načina. Ova saradnja izrodila je prvu legalnu imitaciju Gorgonzole -  Saingorlon sir, iz koje je nešto kasnije nastao danas poznati Bresse Bleu!

I tako je Gorgonzola iz vremena Benita Musolinija inspirisala nastanak novih sireva i dokazala da život i hrana ne poznaju granice!

A šta reći o današnjoj Gorgonzoli?

Kao jedan od najboljih sireva svoje vrste na svetu, Gorgonzola je polutvrdi, ekstramasni kravlji sir sa plemenitim plesnima i bogatom istorijom. Zanimljivo je da je Londonska berza je dobila ime "Dvorana Gorgonzola" zbog zelenkastog mermera koji krasi njenu unutrašnjost.

Danas se Gorgonzola uglavnom proizvodi u severnim italijanskim regionima Pijemont i Lombardija. Za proizvodnju se koristi neobrano kravlje mleko kome se dodaju bakterije sa Penicillium glaucum sporama. Sirutka se zatim uklanja, a ostatak prolazi kroz proces starenja. Tokom tog procesa, u sir se ubaciju, a potom brzo uklanjaju metalne šipke, pa se tako stvaraju vazdušni kanali koji omogućavaju sporama da stvore karakteristične vene koje prožimaju ovaj sir. Dužina procesa starenja obično traje od tri do četiri meseca, i upravo ona određuje konzistenciju sira, koji postaje čvršći kako sir sazreva.

Kao i svi plavi sirevi, Gorgonzola se može jesti na više načina. Moćan je dodatak salatama, a u kombinaciji s drugim sirevima sastojak je čuvene Quattro formaggi pice. Često se koristi kao preliv za mesne odreske i sjajno se slaže sa slatkim belim vinima.

Mi je preporučujemo u kombinaciji sa našim Medenjakom i Svinjskim fileom! A Sva tri božanstvena proizvoda čekaju vas upravo kod nas! Dobro nam došli!

 

Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Uto – Ned, 8:00 – 16:00

TC Delta City, prizemlje, Novi Beograd

Pon – Ned, 10:00 – 22:00

Društvene mreže