Fondue & Raclette… Koja je razlika? - Najbolji francuski sirevi i delikatesi u Beogradu i Novom Sadu-

 

Salut les amis,

 

Hteli smo da Vas podsetimo na razliku između Fondue i Raclette specijaliteta!

Fondue je recept koji se pravi od ZIMSKIH tvrdih sireva. Zašto zimskih? Zbog manje masnoće.

Letnji sirevi, koje možete da pronađete u našim prodavnicama, su toliko ukusni i toliko lepi zato što su napravljeni od mleka od krava koje su pasle napolju, pored malina, kajsija, cveća, oraha…

Naravno, to je masnija ishrana nego slama koju krave jedu u zimskom periodu. Letnji sir je puno masniji od zimskog, a zimski ima mnogo više suve materije nego letnji, pa tako kada se topi, zimski sir, napravljen od zimskog mleka neće praviti puno ulja.

Izbor sireva za Fondue je dosta diskutabilan! U Savoji kažu da treba Beaufort, Emmental i Comté. U Švajcarskoj, kazu da treba Gruyère i Vacherin Fribourgeois. A u Franche-Comté regiji, Fondue prave samo sa Comté sirom! Naše iskustvo kaže da treba eksperimentisati, a do kog savršenog Fondue recepta smo došli, za sada je tajna ;).

Sir za Fondue se topi u specijalnoj šerpi koja se greje tokom cele večere i to malim svećicama koje stoje ispod šerpe.

 

Caquelon a fondueCaquelon a fondue

 

Raclette ili po Vuku… jednostavno Raklet, je ime sira i ime obroka. To je polu tvrdi sir, u velikoj većini slučajeva od kravljeg mleka.

Raclette

Što se tiče recepta, dosta je lakši koncept nego Fondue. Na sredinu stola stavimo apparat za Raklet…

Raclette

i sve sastojke… Možete ovde pustiti mašti na volju i probati šta god želite, ali po alpskoj tradiciji, recept ide ovako:

Raclette

  • Kuvani krompiri kojima morate održavati vruću temperature tako što ćete ih ostaviti poklopljene u šerpi tokom cele večere.
  • Krastavci.
  • Šunka, pršuta.
  • Zelena salata
  • Paradajz.
  • Raklet sir, isečen na kriške.

Svaka osoba treba da ima svoj tanjir i svoju lopaticu za topljenje sira u aparatu. Kad se istopi, sir se sipa na vruće krompire, šunku i ostale sastojke kao na slici ispod. Prijatno vam bilo Siroljupci!

Raclette

Autor: Olivier Dluzny

Preveli i prilagodili: LalaHost


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže