Top 5 alpskih jela koja prosto morate da probate! - Najbolji francuski sirevi i delikatesi u Beogradu i Novom Sadu-

 

Jesen stigla, a sad će i zima, pravo je vreme za uživanje u nekim tradicionalnim jelima sa Alpa. Međutim, ne morate da putujete na neko alpsko skijalište da biste okusili taj deo francuske kulture. Za vas, spremili smo mali vodič, to jest, 5 alpskih jela koja prosto morate da probate!

 

UNUTRAraklet

  1. Naravno počinjemo od topljenog Raklet Specijaliteta :) 

U restoranima, razbacanim po padinama francuskih skijališta, serviraju krompiriće prelivene topljenim Rakletom, sušeno meso, krastavčiće i druge đakonije. Za poreklo Rakleta odgovorni su pastiri kojima je u to vreme, bez prenosnih frižidera, bilo potrebno jelo koje se neće kvariti tokom letnje, planinske ispaše. Sa sobom su tako nosili sir i krompire koje su spremali na pravoj logorskoj vatri. Strugali su topljeni sir na kuvane krompiriće i tako je nastao i naziv Raclette sira, od francuskog glagola „racler“ što bukvalno znači strugati.

Danas, ne prave ga baš na logorskoj vatri, već za to postoje Raclette gril mašine. A kako sve to izgleda možete pogledati OVDE.

 

UNUTRAtartiflette

2. Tartiflette

Ovo jednostavno, a očaravajuće jelo nastaje magičnim kombinovanjem Reblochon sira, krompira, slaninice, pavlake, luka i belog vina. Zvuči veoma tradicionalno, ali prava istina je da je recept za Tartiflette osmišljen osamdesetih godina 20. veka i to od strane Interprofesionalne Roblošon Unije, a sve u svrhu promocije Roblošon sira.

 

UNUTRAgratinSAVOJARD

3. Gratin “Savoyard” 

Još jedno izdašno jelo krije se na padinama francuskih Alpa - Gratin “Savoyard”. Ovaj specijalitet peče se u rerni, a sastojci su jednostavni: krompiri, so, mlevena papričica, sveža majčina dušica, beli luk, bujon od pileće ili goveđe supe, Grijer sir i malo pravog putera za podmazivanje tepsije. Tradicionalno se servira uz neko “konkretno” meso. U Savoji, ovo jelo možete probati i u bistroima i u restoranima.

 

UNUTRAfonduSAVOJARD

4. Fondu “Savoyarde”

Iako fondu poreklo vodi iz Švajcarske, “Savoyarde” fondu je veoma poseban jer se pravi od sireva iz Savoje. Tipično to su Konte, Tom iz Savoje i Bofor. Ako budete hteli da fondu pravite kod kuće, savetujemo vam da isečete hleb na kockice par sati pre, jer je potrebno da bude potpuno suv kada ga budete umakali u božanstveni fondu.

 

UNUTRAbrios

5. Brioš “Saint Genix” 

I za kraj, posle svog tog sira i krompira evo jedne poslastice. U pekarama Savoje, možete pronaći ovo svetlo roze čudo po imenu Brioš “Saint Genix”. Poslastica je dobila ime po selu “Saint Genix sur Geiers”. Pre samog pečenja, ružičaste praline se dodaju u testo i tako nastaju ružičaste brazde ukusnog brioša, koji može da stane na crtu i najslasnijim poslasticama.

Do sledećeg čitanja, prijatno vam bilo Siroljupci!


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže